Главная » Архів матеріалів
Переглядів: 205 | Додав: Natali_a | Дата: 12.12.2019 | Коментарі (0)

Профспілка проти закриття понад 3000 шкіл та звільнення педагогів

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України ознайомилися з законопроектом «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», реєстраційний № 2144 від 16.09.2019, внесеним Урядом і вважає за необхідне внести свої зауваження, які спрямовано до Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України.

Так, Профспілка вважає, що не можна підтримати пропозиції щодо змін стосовно видатків, що здійснюються з Державного бюджету України, лише на фінансування таких закладів загальної середньої освіти, як: спеціалізовані мистецькі школи (школи-інтернати), школи-інтернати (ліцеї-інтернати) спортивного профілю, військові (військово-морські) ліцеї, ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою, наукові ліцеї, наукові ліцеї-інтернати державної власності з перекладанням на обласні бюджети витрат на фінансування закладів загальної середньої освіти державної власності.

Стосовно пропозицій Міністерства освіти і науки України, якими пропонується здійснення видатків з бюджетів міст обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об'єднаних територіальних громад на фінансування дитячих будинків, то в змінах передбачено фінансування дитячих будинків з обласних бюджетів. Надання однаково права фінансового забезпечення дитячих будинків з бюджетів міст, районних бюджетів, бюджетів об'єднаних територіальних громад та з обласних бюджетів спричинить конфліктні та суперечливі ситуації між міськими, районними радами, радами об’єднаних територіальних громад та обласними радами щодо обов’язків забезпечити фінансування таких типів закладів освіти, як дитячі будинки.

Ці пропозиції суперечать також суті місцевого самоврядування – реальної здатності територіальної громади – жителів села чи кількох сіл, селища, міста, вирішувати питання місцевого значення. За наявною інформацією в 2015 році в Україні діяв 41 комунальний дитячий будинок, а це в середньому 2 заклади на область.

Зазначене підтверджується також відмінностями наповнення місцевих бюджетів залежно від їх рівнів, у відрахуваннях до них податків, зборів, інших надходжень.

Профспілка вважає, що дитячі будинки, в яких перебувають та виховуються діти з усієї території області, а не лише з території населених пунктів, які об’єднані в ОТГ, чи району, чи міст обласного значення, мають фінансуватися виключно з обласних бюджетів.

Профспілка категорично не погоджується з пропозиціями Міністерства освіти і науки України стосовно змін, якими передбачається скасування норми про виділення освітньої субвенції для оплати праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, кількість учнів у яких становить менше 30 осіб – з 1 вересня 2020 року, менше 40 осіб – 1 вересня 2021 року, менше 50 осіб – з 1 вересня 2022 року.

Перекладання на місцеві бюджети загальнодержавних функцій освіти, як її пріоритету, загрожує унеможливленню здобуття повної загальної середньої освіти дітьми, особливо у сільській місцевості, та призведе до порушення прав громадян на доступність і безоплатність повної загальної середньої, яка є обов’язковою незалежно від місця проживання та гарантується статтею 53 Конституції України.

Скасування державного субсидіювання здобуття повної загальної середньої освіти призведе до закриття впродовж трьох років 3427 шкіл, у кожній з яких працює щонайменше 5-6 учителів, а отже до звільнення приблизно 20 тисяч педагогів та збільшення числа безробітних, серед яких висококваліфіковані, досвідчені, затребувані громадами педагоги, що є неприпустимим.

Наміри Міністерства освіти і науки України забезпечувати освітньою субвенцією приватні заклади загальної середньої освіти з такою ж наповнюваністю учнів підтверджують його нерівні підходи до питань фінансового забезпечення комунальних та приватних закладів, хибну політику, що спрямована на розширення платного здобуття повної загальної середньої освіти та його стимулювання, що також суперечить Конституції України.

ЦК Профспілки розраховує на врахування пропозицій та недопущення внесення народними депутатами України, членами комітету, таких змін до Бюджетного кодексу України під час розгляду законопроекту «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», реєстраційний № 2144. 

https://pon.org.ua/novyny/7365-profsplka-proti-zakrittya-ponad-3000-shkl-ta-zvlnennya-pedagogv.html

Переглядів: 212 | Додав: Natali_a | Дата: 19.10.2019 | Коментарі (0)

Переглядів: 238 | Додав: Natali_a | Дата: 17.01.2019 | Коментарі (0)

Мінімальний розмір пенсії за віком

Мінімальний розмір пенсії за віком, згідно з статтею 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9.07.2003 р. №1058 (далі – Закон № 1058) встановлюється при наявності страхового стажу не менше у чоловіків – 35 років, у жінок – 30 років (для призначених до 1.10.2011 року відповідно 25 і 20 років), на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність:

  • з 1 січня – 1497,00 грн;

  • з 1 липня – 1564,00 грн;

  • з 1 грудня – 1638,00 грн.

Особам, які досягли віку 65 років, за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу, згідно з частиною другою статті 28 Закону №1058, мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється в розмірі 40% мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет України на відповідний рік, але не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом. Оскільки, мінімальний розмір заробітної плати з 1 січня 2019 року становить 4173 грн., то відповідно мінімальний розмір пенсії для зазначеної категорії пенсіонерів у 2019 році становить 1669,20 грн.

Максимальний розмір пенсії

Розмір пенсії не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

У 2019 році:

  • з 1 січня – 14 970 грн;

  • з 1 липня – 15 640 грн;

  • з 1 грудня – 16 380 грн.

Зазначене обмеження пенсії (щомісячного довічного грошового утримання) максимальним розміром не поширюється на пенсіонерів, яким пенсія (щомісячне довічне грошове утримання) призначена до набрання чинності Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», тобто до 1 жовтня 2011 року.

Обчислення страхового стажу

У 2019 році при визначенні розміру пенсії застосовується оцінка вартості одного року страхового стажу на рівні 1%. Тобто, при наявності страхового стажу 35 років пенсія встановлюється у розмірі 35% заробітку, визначеного для обчислення пенсії.

Зарахування місяця роботи до страхового стажу як повного місяця здійснюється за умови сплати за відповідний місяць роботи страхових внесків у сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок. У 2019 році мінімальний страховий внесок становить 918,06 грн (4 173 грн (розмір мінімальної заробітної плати) х 22% (розмір єдиного соціального внеску).

Обчислення заробітку

При обчисленні заробітку для визначення розміру пенсії у 2019 році застосовуватиметься усереднений показник середньої заробітної плати в країні, з якої сплачено страхові внески, за три роки, що передують зверненню за призначенням пенсії, тобто за 2016-2018 роки (зазначений показник буде відомий, як зазвичай, у лютому – березні).

У період до визначення зазначеного показника при призначенні пенсій застосовуватиметься усереднений показник середньої заробітної плати, який враховувався у попередньому, тобто 2018 році (5 377,90 грн).

Після визначення показника середньої заробітної плати за 2016-2018 роки всі пенсії, призначені за зверненнями з 1 січня 2019 року, будуть автоматично перераховані з урахуванням нового показника середньої заробітної плати із проведенням доплати недоодержаного розміру пенсії з моменту її призначення.

Стосовно пенсій, призначених до 1 січня 2019 року, то при їх обчисленні застосовувалися показники середньої заробітної плати, з якої обчислено пенсії: для призначених до 31.12.2017 року включно – 3764,40 грн, у 2018 році – 5377,90 грн.

Умови виходу на пенсію за віком

У 2019 році право на призначення пенсії за віком мають при наявності не менше 26 років:

чоловіки після досягнення 60-річного віку, а жінки: у період до 31 березня 2019 року – при досягненні віку 58 років 6 місяців; з 1 квітня 2019 року – 59 років.

У разі наявності на момент досягнення зазначеного пенсійного віку страхового стажу від 16 до 26 років, особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення 63-річного віку.

При наявності починаючи з 1 січня 2019 р. у особи страхового стажу від 15 до 16 років, правом на призначення пенсії за віком вона скористається лише після досягнення 65-річного віку.

Індексація пенсій з 1 березня 2019 року

З 1 березня має бути проведено автоматичне (без звернення пенсіонера) щорічне підвищення (індексація) пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, яка застосована для обчислення пенсії (для пенсій, призначених до 31.12.2017 року включно – 3 764,40 грн, у 2018 році -– 5 377,90 грн) на коефіцієнт, що відповідає 50% показника зростання споживчих цін та 50% показника зростання середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, за 2018 рік порівняно із 2017 роком. 

Конкретний розмір та порядок такого збільшення визначатимуться в межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України.

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам

Як і у попередні роки, пенсіонери, які після призначення (перерахунку) пенсій продовжували працювати та набули не менше 24 місяців страхового стажу, мають право звернутися до територіальних управлінь Пенсійного фонду України із заявою для проведення відповідного перерахунку пенсії.

При цьому потрібно звернути увагу, що обчислення страхового стажу, який дає право на перерахунок пенсії, здійснюється не раніше дня, що настає за днем, по який обчислено страховий стаж під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Якщо ж 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку пенсії) набуваються у лютому місяці ц.р. або до цього, пенсіонеру не обов’язково звертатися до органів Пенсійного фонду із заявою про перерахунок пенсії, оскільки його буде здійснено автоматичним способом з 1 квітня 2019 року, на підставі даних про страховий стаж, наявних у системі персоніфікованого обліку. Зазначений перерахунок провадитиметься на найбільш вигідних для пенсіонера умовах, тобто з урахуванням стажу після призначення (перерахунку) пенсії, або з урахуванням стажу та заробітної плати після призначення (перерахунку) пенсії.

Підвищення пенсії у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму

Упродовж 2019 року таке підвищення пенсій провадитиметься двічі: з 1 липня та з 1 грудня. Підвищенню підлягають пенсійні виплати, розмір яких згідно із законодавством обчислюється виходячи із прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Разом з тим, підвищення мінімального розміру пенсії та надбавки до пенсії за понаднормовий стаж провадиться лише непрацюючим пенсіонерам. Пенсіонерам, які продовжують працювати, збільшення зазначених розмірів виплат здійснюватиметься після звільнення їх з роботи, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб на момент звільнення.

 

Вид пенсійної виплати

 Розмір пенсійної виплати (грн)

з 1 січня

з 1 липня

з 1 грудня

Мінімальна пенсія за віком (для непрацюючих)

1 497,00

1 564,00

1 638,00

Мінімальна пенсійна виплата особам з інвалідністю

1 497,00

1 564,00

1 638,00

Мінімальний розмір пенсії у разі втрати годувальника:

на одного утриманця (100% ПМ٭)

на двох утриманців (120% ПМ)

на трьох і більше утриманців (150% ПМ)

 

1 497,00

1 796,40

2 245,50

 

1 564,00

1 876,80

2 346,00

 

1 638,00

1 965,60

2 457,00

Мінімальний розмір пенсії у разі втрати годувальника з числа військовослужбовців (два прожиткові мінімуми для непрацездатних осіб)

2 994,00

3 128,00

3 276,00

Мінімальні пенсійні виплати для осіб з інвалідністю внаслідок війни та учасників бойових дій:

  • 1 групи (285 % ПМ)

  • 2 групи (255 % ПМ)

  • 3 групи (225 % ПМ)

  • учасники бойових дій (165 % ПМ)

 

 

4 266,45

3 817,35

3 368,25

2 470,05

 

 

4 457,40

3 988,20

3 519,00

2 580,60

 

 

4 668,30

4 176,90

3 685,50

2 702,70

Підвищення для осіб з інвалідністю внаслідок війни та учасників бойових дій:

  • 1 групи (50% ПМ)

  • 2 групи (40% ПМ)

  • 3 групи (30% ПМ)

  • учасники бойових дій (25% ПМ)

 

748,50

598,80

449,10

374,25

 

782,00

625,60

469,20

391,00

 

819,00

655,20

491,40

409,50

Підвищення учасникам війни, нагородженим орденами і медалями колишнього Союзу РСР за самовіддану працю і бездоганну військову службу в тилу в роки Великої Вітчизняної війни (20% ПМ)

299,40

312,80

327,60

Підвищення іншим учасникам війни (15% ПМ)

224,55

234,60

245,70

Підвищення жертвам нацистських переслідувань (особам з інвалідністю)

  • 1 групи (50% ПМ)

  • 2 групи (40% ПМ)

  • 3 групи (30% ПМ)

 

748,50

598,80

449,10

 

782,00

625,60

469,20

 

819,00

655,20

491,40

Мінімальні пенсійні виплати учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС:

  • 1 групи (285 % ПМ)

  • 2 групи (255 % ПМ)

  • 3 групи (225 % ПМ)

 

4 266,45

3 817,35

3 368,25

 

4457,40

3988,20

3519,00

 

4668,30

4176,90

3685,50

Мінімальний розмір пенсії шахтарів відповідно до Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» (розмірі 80 % зарплати особи, визначеної відповідно до статті 40 Закону №1058, з якої обчислюється пенсія, але не менш як три розміри прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб)

4 491,00

4692,00

4914,00

Доплата на одного утриманця до пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок травми чи профзахворювання відповідно до Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» (100% ПМ).

1 497,00

1564,00

1638,00

Надбавка до пенсій особам, які мають статус «Почесний донор України» та «Почесний донор СРСР» (10% ПМ на одну особу)

185,30

193,60

202,70

Підвищення (для непрацюючих) до пенсії за кожен повний понаднормовий рік страхового стажу (жінкам понад 30 років, чоловікам – понад 35 років, а для пенсій, призначених до 1 жовтня 2011 року відповідно 20 і 25 років)

від обчисленого розміру пенсії, але не більше як від мінімальної пенсії (ПМ)

1 497,00

від обчисленого розміру пенсії, але не більше як від мінімальної пенсії (ПМ)

1 564,00

від обчисленого розміру пенсії, але не більше як від мінімальної пенсії (ПМ)

1 638,00

Підвищення пенсій за особливі заслуги перед Україною у розмірах, визначених наказом Мінсоцполітики від 27.12.2017 №2054

у відсотках від ПМ 1 497,00

у відсотках від ПМ 1 564,00

у відсотках від ПМ 1 638,00

٭ ПМ – прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність.

9. Не підвищуються, а залишаються у раніше призначеному розмірі підвищення (надбавки) до пенсій, зокрема:

- дітям війни (66,13 грн);

- особам, які проживають у гірських населених пунктах (розмір пенсії збільшується на 20%);

- на утриманців (150,00 грн – до пенсій, призначених відповідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»);

- громадянам, які необґрунтовано зазнали політичних репресій і згодом були реабілітовані - в розмірі 54,40 грн, а членам їх сімей, яких було примусово переселено, - 43,52 грн;

- громадянам, віднесеним до відповідних категорій потерпілих від Чорнобильської катастрофи: розміри додаткової пенсії, щомісячна компенсація сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи (у розмірах, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 р. №1210).

 

За матеріалами ФПУ

Переглядів: 345 | Додав: Natali_a | Дата: 17.01.2019 | Коментарі (0)

Переглядів: 371 | Додав: Natali_a | Дата: 15.01.2019 | Коментарі (0)

В рамках Днів обкому Профспілки. 

12 грудня  2018 р.

  Заступник голови Одеської обласної організації Профспілки Корнійчук Л.Т., завідувач відділу соціально-економічного захисту працівників Подгорець В.В., юрисконсульт обкому Профспілки Бринюк М.Б. провели зустрічі з колективами Болградської гімназії ім. Г.С. Раковського, Боградського НВК, Болградського ЗДО №5, представниками профспілкових комітетів та адміністрацій ЗДО № 7, №8. 
  Члени Профспілки були поінформовані про діяльність Центрального та обласного комітетів Профспілки, зміни в чинному законодавстві, а також мали можливість задати запитання, які їх хвилюють, та отримати кваліфіковані відповіді. 

13 грудня 2018 р.

  Відбулася нарада голів первинних профспілкових організацій Болградського району за участю голови Одеської обласної організації Профспілки Корнійчук Л.Т., завідувачки відділу соціально-економічного захисту працівників Подгорець В.В., юрисконсульта обкому Профспілки Бринюк М.Б.

      Голова Одеської обласної організації Профспілки Любов Терентіївна розповіла про важливе значення діяльності профспілок, про діяльність Центрального та обласного комітетів Профспілки.

   Була порушена тема сертифікації вчителів та її особливості. Любов Терентіївна закликала вчителів активно прийняти участь у обговоренні цієї теми на сайті МОН.

    Завідувачка відділу соціально-економічного захисту працівників Валентина Вікторівна розкрила багато питань відносно оплати праці, соціального страхування, пенсійного забезпечення, організації оздоровлення працівників та членів їх сімей.

  Микола Борисович, юрконсульт, розкрив питання та особливості  прийому та звільнення з роботи, а також порядок накладення догани. 

    Голова районної профспілкової організації Юлія Валентинівна ознайомила з роботою районної профспілки працівників.

    Досвідом роботи профспілкової організації поділилася голова профспілки Болградського МНВК.

 Нарада була насичена корисною інформацією, тому кожний голова, повертаючись у свої колективи, мав про що розповісти працівникам.
 

Джерело інформації: @odessa.obkom

Переглядів: 315 | Додав: Natali_a | Дата: 18.12.2018 | Коментарі (0)

5 грудня 2018 року відбувся пленум ЦК Профспілки з основним питанням розгляду «Про роботу організаційних ланок щодо зміцнення первинних профспілкових організацій, як основи діяльності Профспілки».

Члени ЦК Профспілки з усіх куточків України зібралися обговорити питання зміцнення організації, яка захищає права та гарантії освітян, допомагає розібратися у постійних змінах законодавства, надає юридичну допомогу та підтримку. 

Відкриваючи роботу пленуму Голова Профспілки Георгій Труханов поінформував яким чином організація відстоювала видатки на освіту у головному кошторисі країни, що вдалося, а що потребує додаткових зусиль і спільних злагоджених дій усіх профспілкових організацій.  

Зокрема, керівник Профспілки відзначив, що в Державному бюджеті видатки на освіту передбачено на рівні 218 мільярдів гривень, або 6,71% від ВВП проти 7% затверджених законом «Про освіту».

Обсяги освітньої субвенції, яку виділено 1288 місцевим бюджетам, передбачено в сумі 61,7 мільярдів гривень, що більше минулого року на 17,3%. Проте, за інформацією з областей та міста Києва додаткова потреба обсягів освітньої становила приблизно 3,0 млрд гривень. І з приводу необхідності її збільшення ЦК Профспілки неодноразово звертався до профільного комітету Верховної Ради України, Уряду, міністерства, ФПУ. Але зміни до цьогорічного бюджету поки не вносилися.

Голова Профспілки зазначив, що у повному обсязі використано освітню субвенцію лише в 100 бюджетах з 1288 і до цього часу стоїть невирішеним питання невикористаних залишків освітньої субвенції. І це на тлі наявної заборгованості із заробітної плати педагогічним працівникам у деяких регіонах, несвоєчасної її виплати, зменшення надбавок за престижність праці тощо.

Із позитивів року, що минає, відзначено і підбиття підсумків виконання Галузевої угоди на 2016 - 2020 роки та внесення до неї змін у зв’язку з прийняттям нової редакції закону «Про освіту» та низки інших законодавчих актів.

Сторони Галузевої угоди – Профспілка і Міністерство – наголошують на неприпустимості утворення залишків освітньої субвенції, привертають увагу сторін колективно-договірного регулювання на необхідності використання цих видатків на оплату праці педпрацівників у максимальних розмірах.

Щодо роботи ЦК Профспілки із проектами законів, було зазначено, що наразі опрацьовано ряд законопроектів, зокрема, вже декілька редакцій проекту закону «Про повну загальну середню освіту», зауваження до яких спрямовано до міністерства, а також до територіальних організацій з метою їх підтримки.

За словами Георгія Труханова, Профспілка наголошує на неприпустимості погіршення трудових і соціально-економічних прав та інтересів працівників закладів загальної середньої освіти при його прийнятті. Окремі з зауважень до цього законопроекту відображено у вимогах учасників Всеукраїнської акції протесту профспілок, що відбулася 17 жовтня. Ці вимоги посеред інших передано делегацією уповноважених представників Віце-прем’єр-міністру України Павлу Розенку.

ЦК Профспілки спрямовано низку звернень особисто до голів усіх депутатських партій, груп та фракцій у Парламенті, до відповідних комітетів з зауваженнями і пропозиціями до проекту Державного бюджету на 2019 рік стосовно забезпечення фінансування освіти в законодавчо передбаченому обсязі, встановлення рівня заробітної плати працівників освіти, збільшення обсягів видатків за окремими бюджетними програмами.

Позитивним є те, що у прийнятому 23 листопада Державному бюджеті на наступний рік є збільшення видатків: освітньої субвенції до 69,6 млрд. гривень, тобто на 7,9 млрд. гривень; для підвищення розмірів оплати праці науково-педагогічних працівників; на фінансове забезпечення та підтримку освітніх та наукових програм, підключення інтернету у сільських школах, придбання шкільних автобусів, будівництво спортивних споруд, басейнів.Передбачено видатки на оновлення матеріально-технічної бази закладів вищої освіти, виділено субвенцію на створення та ремонт спортивних комплексів тощо.

Продовжуючи доповідь заступник Голови Профспілки Любов Гарбаренко підкреслила, що сьогодні особливої уваги потребує первинна профспілкова організація, адже то є серце трудового колективу. Далі мова йшла про імідж Профспілки, новий тип профспілкового лідера, систему профспілкового навчання, вдосконалення форм і методів ведення соціального діалогу на рівні закладу, об’єднаної територіальної громади, району, міста, області.

Також було вказано, за останні роки у більш як 9 тисяч установ і закладів освіти проведено більше 9 тисяч перевірок, під час яких виявлено більше 18 тисяч порушень. Зокрема значна їх частина стосувалася звільнень та переведень робочого часу, часу відпочинку, оплати праці, зміни істотних умов праці, гарантій і компенсацій. Кількість працівників права яких порушено за останні 4 роки становить майже 112 800 осіб.

За допомоги та підтримки Профспілки, її територіальних організацій до відповідальності притягнуто 59 посадових осіб. За останні два роки складено 1 319 позовних заяв та інших процесуальних документів, членам Профспілки надано допомогу у підготовці більше тисячі документів. Представники виборних органів і громадські інспектори праці представляли інтереси у різних державних органах 27 238 членів Профспілки, в тому числі в судах 851 особу, в інших організаціях 26 387. Судами прийнято 546 рішень на користь працівників. І це все не просто цифри, за ними – проблеми і долі наших спілчан, підкреслила Любов Гарбаренко.

Проте існує низка викликів, з якими профспілкові організації мають навчитися справлятися через пошук нових шляхів посилення ефективності дій, спрямованих на захист прав членів профспілок, консолідацію профспілкового руху, збереження його єдності. Це вимагає об’єднання організаційного і фінансового потенціалу, консолідації і координації дій, інформаційного прориву, врахування як традиційних методів боротьби і впливу на соціальних партнерів, так і запровадження нових, неординарних заходів.

Після виступів та обговорення пленум прийняв постанову, у якій виклав подальші кроки щодо збереження та зміцнення первинних профспілкових організацій в закладах освіти, посилення їх ролі в захисті трудових, соціально-економічних прав та інтересів освітян та підсилення усіх напрямів діяльності.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

https://pon.org.ua/novyny/6760-plenum-ck-profsplki-zmcnennya-pervinki-zadlya-efektivnoyi-dyalnost-profsplki.html

 

Переглядів: 398 | Додав: Natali_a | Дата: 09.12.2018 | Коментарі (0)

З 10 по 23 листопада 2018 року було проведено І (районний) тур Всеукраїнського конкурсу «Учитель року - 2019» за номінаціями «Географія», «Французька мова», «Захист Вітчизни», «Основи здоров’я» та "Вихователь року-2019"

Всього у конкурсах прийняло участь 18 вчителів та 5 вихователів.

Вітаємо переможців та лауреатів конкурсів!

Урочисте нагородження відбудеться
18 грудня.

Переглядів: 326 | Додав: Natali_a | Дата: 05.12.2018 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 6 »